Blåbär

Så här tid på året tycker jag att naturen är som vackrast. Så mycket färg och alla godsaker som kommer, kantareller, blåbär och lingon Mmm.. Så fridfullt och avkopplande att strosa runt och bara lyssna på fåglarna och vinden. Dessa bilder ur månadens Lantliv fick mig att bara vilja kasta på mig gummistövlarna och skynda ut i skogen på jakt efter blåbär!

 

Gammel mormors smarriga blåbärssaft:

Du behöver:
1,5 liter blåbär ca 1 kg
1 liter vatten
15 gram citronsyra 1 msk
1 kg socker
  1. Första steget är att mosa och mixa bären och lägga i en bunke med vatten och citronsyra och dra i två dar. Förslagsvis kan du mixa bären i bunke med en stavmixer med lite av vattnet, köra i en matberedare, mosa med potatisstöt, mala eller som du vill. Blanda i sockret.
  2. Låt blåbären stå och dra i kylen i två dagar. Rör om då och då.
  3. Nästa steg är att sila av blåbären och ta vara på saften i en behållare eller kastrull. En sil eller ett durkslag med silduk eller kökshandduk fungerar.
  4. Ta bort så mycket skum du kan med en slev.
  5. Häll upp på rengjorda flaskor och förslut dem. Förvara saften svalt och mörkt. Du kan också hälla saften i små plastburkar och frysa in och ta fram och blanda saft av när du vill.

 

Kramar Mathilda


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0